Vijf dingen over Aether

Zo, dat was ‘m dan: Aether II – In de Schaduw van Ammit. Voorlopig de laatste Aether waaraan ik meewerk als spelleider en plotschrijver. Vanaf januari krijg ik het zo druk dat ik Aether niet meer de aandacht kan geven die het verdiend. Daarom als kleine terugblik op het afgelopen anderhalve jaar: vijf dingen over Aether.

Bekijk de grandioze foto’s

  1.  The greatest era that never was

Het jaar is 1913 en de geschiedenis is onderweg hier en daar een ander pad ingeslagen. De universiteitsstad Raetsburg onderzoekt de gevolgen van de Grote Oorlog. Aan het einde van de 19de eeuw heeft de wereld zo’n twintig jaar lang haar best gedaan om zichzelf uit te roeien. Nu, een generatie later, is het aan jou om mee te bouwen aan een betere toekomst.

Welkom op Aether; een live-action roleplay evenement voor wie houdt van een extra wolkje stoom bij zijn/haar machines en voor wie meer tandwielen alleen maar meer vreugde betekent. Als speler loop je een weekend lang rond in een wereld van intriges, mysteries en verbijsterde spelleiders. Een ideale uitlaatklep voor iedereen die de waarde van de verkleedkist nooit is kwijtgeraakt.

  1. The devil is in the details

Heel veel van de kracht van Aether zit ‘m in de sfeer die we weten op te roepen. Daarom besteedden we veel aandacht aan details. Zo zorgden we voor passende telefoons waarmee spelleiding bereikt kon worden. En als ontegensprekelijk grootste troef, onze hemelse keukenploeg.

Uitgedost als Victoriaans keukenpersoneel en bedienden, laafden deze helden de innerlijke Aetheriaan. En niet zomaar een broodje om snel achter de kiezen te drukken, maar voortreffelijke maaltijden om zelfs de meest schreeuwerige koks (ik kijk naar jou, meneertje Ramsay) mee stil te krijgen. Wat dacht u van pompoensoep, geserveerd in uitgeholde pompoenen? Ik bedoel maar…

Daarnaast proberen we altijd het oude adagium dat ik zojuist bedacht heb te volgen: ‘do, don’t tell’. Wat betekent dat bij Aether laboratorium-onderzoek ook echt betekent dat je door een microscoop tuurt. Wil je een rookbom maken voor nefaste doeleinden? Ga je gang en maak ‘m echt. Besluit je onverwacht een luchtgevecht te houden? No problem, Paddy. Geef ons vijf minuten, wat geluid, licht en een rookmachine, en veel plezier ermee.

 

  1. De Shamrock rocks

Ik heb heel erg genoten van de spelersinitiatieven om de wereld die we samen maakten uit te breiden en te verdiepen. Het is waanzinnig cool om mensen hun eigen stukje verhaal of setting te zien maken met het gereedschap dat we aanreiken.

Perfect voorbeeld hiervan is de door spelers gerunde Ierse pub van Raetsburg, de Shamrock. Ik zag het interieur zelf pas op vrijdagnacht, toen het spel al bezig was, maar voelde me meteen thuis. En wel op zo’n manier als ik het niet voor hen klaar had kunnen zetten. Chapeau voor die jongens. De Shamrock is een kroeg die ik graag en vaak zou bezoeken, mocht ik in Raetsburg verblijven. (Maar mannen, pas op met de illegale gokpraktijken en bokswedstrijden.)

Een ander geniaal intiatief (al is het tot nu toe nog niet succesvol geweest in de strikte zin van het woord) is dat van een groep van onze journalisten. Zij willen met het opnemen van bewegende beelden gaan werken. Ik ben echt heel benieuwd wat dat zal geven.

  1. Buiten de kaders en van de rails

Wat voor de setting geldt, geldt al helemaal voor het plot. Aether neemt geen spelers aan het handje. Elk probleem dat zich in het spel voordoet is op verschillende manieren op te lossen en heeft dan weer allerlei verschillende gevolgen.

Dat betekent wel dat de spelers enorm veel vrijheid hebben om onverwachte keuzes te maken, plot te verzinnen etc. Maar ook om dingen die ze niet zien, of die hen op dat moment niet interesseren totaal te negeren. Als speler maak je Aether zo spannend als je zelf wil.

Wil je een oud Egyptisch artefact kapotslaan omdat je gelooft dat het vervloekt? Ga je gang, leef je uit. Hebben we een nachtmerrie nodig in de volgende zeveneneen halveminuut, we verzinnen wel wat.

  1. Durf risico’s te nemen

Deze geldt voor spelers (je hoeft echt niet op de gebaande vertellijnen te blijven), crew (Ik heb het, we doen een sciapode! Een wat?! EEN SCIAPODE!) en figuranten. We doen geen tijd-uit en trekken mensen uit hun bed om ze persoonlijke nachtmerries te geven in creepy kasteelkelders! Je doet WAT? Nachtmerries! Muhahahaha…

En als iedereen de energie heeft om zich vol in te zetten en de tijd en ruimte in zichzelf vindt om hier actief mee bezig te zijn, dan geloof ik dat Aether III nog spectaculairder wordt!

Dat verdient het wel 😀

Arnout

P.S.: wat vonden jullie van de nachtmerries?

P.S. 2: Mijn favoriete moment? Het glaasje whiskey met het doucheplotteam op zaterdagnacht. Welverdiend en welbevriend.

Advertenties

Een gedachte over “Vijf dingen over Aether

  1. I couldn’t have asked for a better first-time LARP experience than Aether II. I had so much fun! And so little sleep! And I discovered so much about myself and what (evil, evil) things I’m capable of doing. Thank you Aether-team and the fabulous doucheplotteam for a wonderful weekend. You have a new LARP-addict on board! 😀

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s