Onder de korenmaat

Let op: wat nu volgt, vind ik belangrijk.

Enige tijd geleden was ik in Gent voor ‘Het Betere Boek’, een nieuw literair festival. Ik hoorde er Maaike Gerritsen praten over haar boek ‘De Geboorte van een Wees’. In het interview sprak zij op een bepaald moment over ‘haar verhaaltje’. Haar woordkeuze viel mij op, omdat ik zelf ook vaak dezelfde term gebruik. Iets stoorde mij eraan. Het klonk voorzichtig, verontschuldigend zelfs.

Als tweede gast was het woord aan Ann de Craemer, schrijver van ‘Vurige Tong’. En nog voor zij de eerste vraag volledig beantwoord had, wist ik dat ik mijn werk nooit meer met een diminutief zou kleineren. Als Ann over haar vertelling spreekt, galmt haar overtuiging in elke zin. Dat haar boek iets te vertellen heeft dat het waard is om gelezen te worden. Zulke krachtige passie werkt aanstekelijk en inspirerend.

Te vaak heb ik mijn liefde voor het schrijven verscholen onder een veilige, vertrouwde laag van verkleinwoorden en verzwakkende bijzinnen.  Ja, in mijn vrije tijd durf ik af en toe wel een verhaaltje op papier te zetten; voor de lol, weet je wel. NOU NIET MEER DUS! Hoe kan een lezer mij serieus nemen, als ik dat zelf nog niet aandurf? Als ik niet verhalen schrijf, maar verhaaltjes? En enkel voor de lol dan nog wel. Lage verwachtingen zijn wel makkelijk, maar je wordt er niet beter door. Ik besef nu dat ik met de term ‘verhaaltje’ de uren die ik achter de computer doorbracht met mijn personages geweld aandoe. Ik heb dan wellicht geen hoog-literaire ambities met mijn verhaal, maar er zit wel een boodschap in die belangrijk voor me is.

Het is eng om je nek uit te steken en te zeggen: hier geloof ik in. Maar laat één ding duidelijk zijn, met onzekerheid is niemand gediend. Dus durf vol overtuiging achter je eigen werk te staan en verban die vervelende ‘-je’ van je verhaal, je schilderij, fotoreportage, of verzameling tinnen miniatuursoldaten. Als jij het waard vindt om je tijd eraan te besteden, dan is het het waard om zonder verontschuldiging over te praten.

Advertenties

2 gedachten over “Onder de korenmaat

 1. Beste Arnout,
  Je citeert mij verkeerd.Ik spreek niet in diminutieven en ik zou voor mijn debuutroman ‘De geboorte van een wees’ nooit het woord ‘verhaaltje’in de mond nemen. Dat lijkt me voorbehouden aan Jo van Damme die na Ann de Craemer geïnterviewd werd en met heel veel humor uit de doeken deed hoe zijn boek tot stand was gekomen. Wellicht heb ik me tijdens het interview bescheiden opgesteld en heeft dat je gestoord. Ik vind echter in deze tijden van geldingsdrang en mediagekte dat bescheidenheid de mens siert. In dat licht ervoer ik de woorden van Jo van Damme als een verademing.

  1. Hoi Maaike,

   Bedankt voor je reactie. Mooi hoe het web mensen zo snel in gesprek weet te krijgen!

   Dat geldingsdrang en mediagekte onze maatschappij ontsieren, ben ik volmondig met je eens. Maar dat is een andere discussie. In dit stuk wilde ik aangeven hoe mijn onzekerheid vaak versterkt werd door mijn eigen taalgebruik. Dat ik vaak verkleinend over iets sprak om dat fragiele, waar ik veel om gaf, alvast in een harnas te steken. En het op die manier zelf klein hield. Dat besef, wat rationeel al bestond, vulde me pas echt tot in mijn botten tijdens ‘Het Betere Boek’.

   Een stuk zelfbeschouwing, zeg maar. Ik heb het toen meteen in mijn schrift genoteerd, omdat het voor mij de aanzet tot een belangrijke openbaring was. Als iemand die het gezicht van een vriend in de condensstreep van een vliegtuig ziet en zich plots realiseert dat het tijd wordt om hem of haar weer op te zoeken. Het zegt niets over het vliegtuig of over de lucht, maar alles over de observator.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s